Maaliskuun mahtihinnat ovat täällä! Kesäkauden tuotteita ennakkohinnoin vielä :
LED-nauhan asennusopas

LED-nauhan asennusopas

LED-valonauha on monikäyttöinen valaistusratkaisu sisälle ja ulos. LED-nauhan asentaminen on helppoa – tutustu ohjeisiimme! Esittelemme laadukkaiden FTLIGHT-valonauhojen asennuksen. Nämä ohjeet ovat sovellettavissa myös muiden valmistajien tuotteisiin, mutta varmista tuotteen käyttöohjeesta malli- ja valmistajakohtaiset ohjeet.

Asentaminen lyhyesti | LED-nauhan valinta | Asennusprofiilit | LED-nauhan katkaisu ja jatkaminen | Kulman tekeminen LED-nauhaan | Muuntajan valinta | Himmennys/ohjaus | 230V valonauhojen asennus

Asentaminen lyhyesti

 1. Katkaise nauhat haluamaasi mittaan.
 2. Katkaise myös mahdollinen asennusprofiili haluttuun mittaan. Asenna LED-valonauha profiiliin ja asenna paikoilleen.
 3. Valitse sopiva muuntaja. Nauhan metrimäärä ja LED-valonauhan teho/m määrittää muuntajan tehon.
 4. Muuntajan 230V puolelle kytketään N ja L johtimet tai pistotulppa, ja toisesta päästä lähtee LED-valonauhalle + ja - johtimet.
 5. LED-valonauhat
 6. Mikäli käytät langatonta himmennintä, se kytketään muuntajan ja LED-valonauhan väliin (+ ja - liitännät).
 7. Kytke virta.
LED-valonauhan asentaminen

Useimmat LED-valonauhat toimivat joko 12 voltin tai 24 voltin DC-käyttöjännitteellä, eli niitä ei voi kytkeä suoraan kodin sähköjärjestelmään, joka toimii 230 voltin AC-jännitteellä. Näin ollen 12V ja 24V jännitteellä toimivat nauhat tarvitsevat LED-muuntajan, joka kytketään joko pistotulpalla pistorasiaan tai suoraan kodin sähköihin.

Jos muuntaja kytketään suoraan valokatkaisijan ohjaamiin johtimiin, LED-nauhaa voidaan tällöin ohjata normaalilla seinäkytkimellä. LED-nauhan ohjaamiseen on kuitenkin olemassa myös monia langattomia ohjaimia/himmentimiä, jotka helpottavat nauhan asennusta sellaisiinkin paikkoihin, joissa valmista ohjausta ei ole. Ohjain, eli himmennin asennetaan useimmiten muuntajan ja nauhan välille. Lue lisää LED-nauhan himmentämisestä.

FTLIGHT LED-nauhat toimitetaan 5 m pituisissa rullissa. Rullan molemmissa päissä on valmiina 150 cm pitkät asennusjohdot vapailla johdinpäillä ja koko rullan matkalla on erittäin pitävä 3M VHB-teippi. Nauhat ovat katkaistavissa saksilla 4-10 cm välein merkityistä katkaisukohdista nauhamallista riippuen. Tarvittaessa nauhojen jatkaminen onnistuu liittimillä, tai juottamalla kaksinapainen johdin suoraan jatkoskohtaan.

Suosittelemme asentamaan nauhan asennusprofiiliin, varsinkin jos nauhan teho on 9,6 W/m tai enemmän. Alumiiniset asennusprofiilit toimivat nauhan jäähdyttämisessä sekä auttavat tasaisemmassa valontuotossa riippuen profiilin kannesta. Asennusprofiili on ehdoton silloin, kun asennuspinta on sellainen, että nauhaa ei voida asentaa luotettavasti pelkällä teipillä (esim. karheaan luonnonkiveen).

Oikean LED-nauhan valinta

LED-nauhan tehon valinta

 • Kevyeen kohdevalaistukseen ja tunnelmavalaistukseen riittää 12V 4,8 W/m LED-nauhat. Valotehot 450-490 lm/m.
 • Toissijaiseen valaistukseen, jossa kuitenkin tarve tehokkaalle valolle suosittelemme 6W-10W LED-nauhoja. Valotehot 750-1000 lm/m. Esimerkkikohteet: keittiön kaapistojen päälle epäsuoraksi tai kattoon epäsuoraksi valoksi, saunan lauteiden alle, tiskien valaistus.
 • Tehokkaaseen valaistukseen suosittelemme 24V 12-14W LED-nauhoja. Valotehot 1200- 1500 lm/m. Esimerkkikohteet: keittiön työtasot, yleisvalaistus, valomainokset, myymälät.
LED-valonauha saunassa

Värilämpötila (Kelvin, K) FTLIGHT LED-nauhoissa

Perusnauhoista on saatavilla kaksi vaihtoehtoa:

 • 3000 K lämmin valkoinen, eli perinteinen "hehkulampun" valkoinen
 • 4000 K neutraali valkoinen

Jos värilämpötilaa halutaan päästä säätämään myös asennuksen jälkeen, valikoimista löytyy CCT-valonauha, eli värilämpötilasäädettävä valonauha. Näissä tuotteissa lämpötilaa voidaan säätää jopa 3000 K - 6000 K välillä, eli CCT-valonauhasta saa myös kylmää valkoista valoa.

IP-luokituksen merkitys

Käytännössä lähes kaikista valonauhoista löytyy sekä kuivaan, että kosteaan tilaan tarkoitettu malli. Kuivan tilan valonauhat ovat IP20-luokiteltuja ja kosteaan tilaan tarkoitetut ovat IP65-luokiteltuja.

Erikois-LED-nauhat

COB LED-nauha
Tasainen valo, erilliset LEDit eivät juurikaan erotu. Tämä tuote sopii hyvin, kun LED-valonauha jää näkyviin ja halutaan mahdollisimman tasainen ja tyylikäs valo. Hyvän värintoistoindeksin (CRI yli 90) vuoksi sopii erinomaisesti myös esimerkiksi myymäläkäyttöön esillepanojen valaisuun sekä muihin asennuksiin, joissa hyvä värintoisto on edellytyksenä.

RGBW LED-nauha
Värien valinta RGB sekä 3000 K lämmin valkoinen. Tunnelmaa esim. leffa-, peli- tai takkahuoneeseen. Myös lasten suosikki.

S-type LED-nauha
Sivuttain taittuva, saat tehtyä erilaisia muotoiluja. Kaareville pinnoille kuten tiskit, kaarevat ovet yms. Saat tehtyä jopa 90° kulman katkaisematta nauhaa. Kuten COB-nauhassakin, myös S-type valonauhassa on erinomainen värintoistoindeksi, yli 90.

Asennusprofiilit

Suosittelemme kaikille teholtaan yli 9,6 W/m LED-valonauhoille asennusprofiilia jäähdyttämisen takia. Tehokkaiden LED-valonauhojen käyttöikä pitenee, kun nauhaa jäähdytetään asianmukaisesti. Asennusprofiili toimii samalla myös erittäin hyvänä kiinnityspintana. LED-nauhojen asennus onnistuu myös kaikista siisteimmin, kun käytetään asennusprofiilia; profiilin kansi jakaa hyvin valoa ja tyylikäs asennusprofiili on aina huolitellumman näköinen, kuin pelkkä nauha liimattuna.

FTLIGHT-asennusprofiilien pituus on 2 m ja ne ovat katkaistavissa haluttuun mittaan helposti esim. rautasahalla. Kaikissa kannellisissa profiileissa on mukana kansi sekä kiinnitystarvikepussi, jossa mukana tuplapäädyt. Peruslistoista on saatavilla valkoinen, musta sekä alumiinin värinen lista, joten jokaiseen kohteeseen löytyy varmasti sopiva asennusprofiili.

Huomioithan, että kaikki liittimet eivät välttämättä mahdu kaikkien profiilien sisään ja tämän takia suosittelemme valonauhojen jatkamista juottamalla johdot suoraan nauhojen jatkoskohtiin. Tästä lisää seuraavassa "LED-valonauhan katkaisu ja jatkaminen" -kohdassa.

LED-valonauhojen asennusprofiilit

LED-valonauhan katkaisu ja jatkaminen

LED-valonauhan katkaiseminen on helppoa; nauhaan on merkitty, yleensä saksien kuvalla, katkaisukohdat. Katso siis nauhasta haluamasi pituuden lähin katkaisukohta ja katkaise nauha saksilla merkitystä kohdasta. Valonauhan katkaisu onnistuu helpoiten normaaleilla keittiösaksilla.

LED-valonauhan jatkaminen on helpompi näyttää, kuin selittää, joten katso oheiselta videolta ohjeet ja vinkit nauhan jatkamiseen. Alla lyhyesti myös kirjallisena ohjeet LED-nauhan jatkamiseen.

Jatkamisen voi tehdä kahdella tyylillä:

 • Juottamalla (suosittelemme tätä tapaa)
 • Liittimillä

Vaikka kaikissa FTLIGHT LED-valonauhoissa on molemmissa päissä valmis 1,5 m liitosjohto, tulee joskus eteen asennus, jolloin nauhassa valmiiksi olevat johdot eivät riitäkään kaikkien kytkentöjen tekemiseen. Silloin voit jatkaa nauhaa juottamalla siihen kaksinapaista asennuskaapelia.

Lämmitä ensin nauhassa olevaa jatkoskohtaa, kunnes tina sulaa siihen. Tämän jälkeen lämmitä kaapelia ja juota hieman tinaa kaapeliin. Tämän jälkeen voit painaa kaapelin nauhan jatkoskohtaan ja lämmittää kolvilla, jolloin nauhassa ja johdossa valmiiksi olevat tinat muodostavat pitävän juotoksen.

Liittimillä jatkaminen onnistuu samoin johdoilla, kun käytetään “Nauhasta johtoon” -tyyppistä liitintä. Liittimillä pystyy tekemään suoraan kahden nauhan liitoksen, jota ei juottamalla pysty tekemään, kun käytetään “Nauhasta nauhaan” -tyyppistä liitintä. FTLIGHT-liittimet ovat painettavia liittimiä ja niiden käyttämiseen ei tarvita muita työkaluja kuin pihdit.

LED-valonauhojen liittäminen juottamalla

Kulman tekeminen LED-nauhaan

LED-valonauhan kulman voi toteuttaa monella tapaa, alla kolme esimerkkiä.

Jiirikulma LED-nauhaan

Jiirikulma LED-nauhaan

Siistein tapa tehdä kulma näkyville jäävään nauhaan, on sahata asennusprofiili ja kansi jiiriin sirkkelillä. Jiiriin sahattuun asennuslistaan saadaan nauha liimattua hyvin lähelle kulmakohtaa ja nauhojen yhdistäminen kannattaa tehdä juottamalla lyhyet johdot nauhojen välille. Kun nauhat saadaan lähelle kulmaa, valo on miltei yhtenäinen kulmassakin.

Puskukulma LED-nauhaan

Puskukulma LED-nauhaan

Melkein yhtä siisti tapa, kuin jiiriin sahattu asennuslista, on asentaa listat puskuun ja tehdä nauhojen jatkaminen samalla tavalla juottamalla johdot nauhojen välille. Useimmissa asennuskohteissa tämä on riittävän siisti asennus, kun kulma jää usein piiloon esimerkiksi keittiökaapiston alle ja lyhyt johdonpätkä ei osu silmään.

Kulma LED-nauhaan

Helppo kulma LED-nauhaan

Helpoiten kulman saa toteutettua, kun kulmasta lähteviin nauhoihin tuo molemmille omat syötöt muuntajalta. Tapa on erityisen helppo FTLIGHT-nauhoja käytettäessä, joissa on nauhan molemmissa päissä 1,5 m syöttökaapelit. Näin säästyy kolvaamiselta sekä liittimien käytöltä.

S-type LED-valonauha
S-type LED-nauhat taipuvat sivuttaissuunnassa. Näillä nauhoilla kulman voi tehdä yhtämittaisena, eikä nauhaa tarvitse katkaista ollenkaan.

Muuntajan valinta

Vakiojännitelähteen, eli muuntajan valintaan vaikuttaa käytettävän LED-valonauhan käyttöjännite, teho, asennettava metrimäärä sekä muuntajan asennusympäristö.

Ensimmäiseksi katsotaan, onko asennettava valonauha 12V vai 24V jännitteellä toimiva ja valitaan sen perusteella joko 12V tai 24V LED-muuntaja. LED-valonauhan teho/m kerrotaan asennettavalla metrimäärällä, jolloin saadaan selville muuntajan tehon tarve. Suosittelemme kuormittamaan muuntajaa aina enintään 80 % maksimitehostaan. Jos muuntaja asennetaan kuivaan sisätilaan, riittää IP20-luokiteltu muuntaja ja jos muuntaja asennetaan kosteaan sisätilaan tai ulos, valitse vähintään IP65-luokiteltu muuntaja.

Esimerkkiasennus: 5 metriä 12V 6 W/m LED-valonauhaa saunaan

 • Valonauhan käyttöjännite 12 volttia, eli muuntaja valitaan 12V LED-muuntajista
 • Valonauhan tehontarve: 5 x 6 = 30W
 • 30W muuntaja ei ole aivan riittävä, vaan valitaan 60W muuntaja, johon voi 80 % maksimikuormituksella asentaa maksimissaan 48W vaativat LED-valot.
 • Asennus tapahtuu kosteaan tilaan, eli valitaan vähintään IP65-luokiteltu muuntaja

Ylitehokasta muuntajaa ei myöskään pidä käyttää, vaan LED-muuntajaa olisi syytä kuormittaa parhaan toiminnan varmistamiseksi aina vähintään 10 %:lla sen maksimitehosta. Eli esimerkiksi 100W muuntajaa ei kannata käyttää alle 10W valojen kanssa, vaan kannattaa valita pienempitehoinen muuntaja.

Himmennys/ohjaus (RGB ja CCT)

LED-nauhojen himmennyksen yleisin ja helpoin tapa on toteuttaa himmennys muuntajan ja valonauhan välissä. Helpoimmillaan ja edullisimmillaan se tapahtuu asentamalla kaukosäätimellä varustettu FTLIGHT-himmennin valonauhan kytkentäjohdon väliin.

Himmentimen valinta ei ole niin tarkkaa, kuin esimerkiksi muuntajan valinta, sillä esim. kaukosäätimellä varustettu FTLIGHT-himmennin toimii sekä 12 voltin, että 24 voltin järjestelmissä ja maksimiteho on jopa 192 wattia 24 voltin järjestelmässä. Useimmat FTLIGHT-himmentimet ovat IP20-luokiteltuja, eli jos ne asennetaan kosteisiin tiloihin, ne tulee asentaa asennuskotelon sisään, jolloin IP65-luokitus täyttyy.

LED-nauhan himmentimen sijoittaminen

RGB(W) ja CCT LED-valonauhoja ohjataan pääpiirteittäin samalla periaatteella, kuin nauhoja himmennetään. RGBW/CCT ohjain asennetaan muuntajan ja nauhan väliin, ja sitä ohjataan kaukosäätimellä. Käytännössä kaikki ohjaimet ovat langattomia, joka mahdollistaa helpot asennukset, kun pitkiä vetoja kytkimiltä ohjaimille/muuntajille ei tarvitse tehdä. Tutustu myös artikkeliimme LED-nauhan himmentämisestä.

LED-nauhan himmentimen sijoittaminen

230V valonauhojen asennus

FTLIGHT 230V LED-valonauhojen asennus on helppoa; vain pistotulppa seinään! Muista aina avata koko kela tai rulla ennen kuin kytket virran päälle valonauhaan.

7 W 230V LED-valonauhaa on saatavilla 10 m tai 50 m rullissa, ja katkaistavissa 1 m välein. Katkaisukohta pitää eristää mukana tulevalla päätytulpalla, joka lämmitetään kiinni nauhaan. Paketissa on mukana myös jatkojohdot esimerkiksi kulman tekemistä varten. Saatavilla on erikseen myös lisää kytkentäjohtoja.

12 W 230V LED-valonauhaa on saatavilla 25 m tai 50 m keloissa. Tehokas LED-nauha on loistava valaistusratkaisu esim. rakennustyömaalle. LED-nauhan valoteho jopa 1500 lm/m. Tätä mallia ei ole tarkoitettu katkaistavaksi.

230V LED-valonauha valaisee tehokkaasti rakennustyömaan
TILAA UUTISKIRJE JA SAAT 10 € ALENNUSKOODIN

Alennuskoodi on voimassa yli 100 € tilauksille. Jatkossa saat ajankohtaiset kampanjat ja erikoistarjoukset suoraan sähköpostiisi.
Saman saat kalliimmalla muualta.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.

Joillekin myymillemme tarvikkeille rahti määräytyy toimitusosoitteen postinumeron ja toimitettavan määrän mukaan. Kerro meille siis ensin postinumerosi, niin voit sen jälkeen lisätä tämän tuotteen ostoskoriin. Voit määritellä rahtilaskentaan käytettävän postinumeron tässä:
Postinumero