Maaliskuun mahtihinnat ovat täällä! Kesäkauden tuotteita ennakkohinnoin vielä :
LED-valojen valinta ja käyttö

LED-valojen valinta ja käyttö

LED-valot ovat valaistusratkaisuna edeltäjiinsä verrattuna ylivoimainen mitä tulee kestävyyteen ja käyttöikään. LEDeillä on mahdollista luoda monipuolisia ja persoonallisia valaistuksia sisälle, ulos, koteihin, toimistoihin ja muihin julkisiin tiloihin. Erilaisia LED-lamppuja, valaisimia ja valonauhoja on tarjolla jokaiseen tarpeeseen. Tutustu LED-oppaaseemme ja usein kysyttyihin kysymyksiin. Tämän jälkeen sinun on helpompi valita omaan kotiisi sopivat LED-valot.

LED-valoista lyhyesti | Valoteho | LED-valaisimet kosteaan tilaan ja ulos | LED-valojen himmentäminen | Värilämpötila | Usein kysyttyä LED-valoista

LED-valoista lyhyesti

 • LED = Light-Emitting Diode (hohtodiodi, ledi, valodiodi)
 • Säästävät sähköä jopa 70-90 % aikaisemmin paljon käytettyihin hehku- ja halogeenilamppuihin verratuna
 • Eivät sisällä ympäristölle haitallisia aineita kuten elohopeaa tai muuta ongelmajätettä
 • LED-lamput ovat huoltovapaita ja pitkäikäisiä
 • LEDit syttyvät heti ja palavat kirkkaasti myös kylmässä
 • LED-valon värintoisto ja valon tuotto on huippuluokkaa
 • Valon alenema pieni (SFT 40 000 h alle 10%)
 • LED-lampun valo on lähes värinätön, joten se on myös terveellinen silmille
 • LED-lamput tuottavat hyvin vähän lämpöä ja ne ovat erittäin turvallisia
LED-valaistus ulkona

Mitä tarvitsee ottaa huomioon LED-valojen hankinnassa?

Valaisimen teho (W) vs. valoteho (lumen, lm)

Valaisimen teho (W) kertoo, miten paljon se kuluttaa sähköä. Valaisimen teholla ei ole suoranaisesti merkitystä siihen, kuinka paljon valoa se antaa. Lumen-arvo (lm) kertoo lampun tai valaisimen valotehon. Yleisvaloksi on hyvä valita yleensä vähintään 800 lm ja jos valon tarve on suuri, kannattaa harkita yli 1000 lm lamppua. Lattia- ja pöytävalaisimiin riittää tavallisesti 450-500 lm lamppu.

LED-valaisimet kosteaan tilaan ja ulos

Kylpyhuoneeseen, muihin kosteisiin tiloihin ja ulos pitää valita kosteutta kestävä, tarkoitusta vastaavan IP-luokituksen omaava valaisin. Valaisimen IP-arvon löydät tuotteen tiedoista.

AsennuskorkeusWC (ei suihkua)KylpyhuoneKPH ja saunaKuivat sisätilat
Alle 2,25 mIP20IP44IP44IP20
Yli 2,25 mIP20IP20IP21IP20
IP-luokat kosteissa tiloissa
Alue1: IP65 | Alue 2: IP44-IP65 | Alue 3: IP21-IP65
IP-luokat ulkona
Alue1: IP44-65 | Alue 2: IP44-IP65 | Alue 3: IP23-IP65 | Alue 4: IP23-IP65

LED-valojen himmentäminen

Kaikki LED-lamput ja -valaisimet eivät ole himmennettäviä, joten varmista asia ennen tilausta tuotteen tiedoista. Usein on myös niin, että vanhaan himmentimeen ei voi asentaa uutta himmennettävää LED-valaisinta. Vanhat himmentimet voidaan kuitenkin yleensä vaihtaa uusiin LED-himmentimiin, jotka tukevat niin vanhaa kuin uutta himmennystekniikkaa.

Myös LED-valonauhoihin on mahdollista toteuttaa himmennys - esittelemme kolme tapaa himmentää FTLIGHT LED-valonauhoja.

Schneider Electric Exxact UNI400LED 4-400W RCL UK LED-valonsäädin sopii LED-valaisimien himmennykseen.
Viisteet peilin rungossa

Valon värin eli värilämpötilan valinta

Värilämpötilaa esitetään kelvin (K) asteikolla. Valon väri on pitkälti makuasia, mutta huomioi että valon väri vaikuttaa kodin sisustuksen, huonekalujen ja muiden esineiden ulkonäköön. Lisäksi sillä on iso merkitys mm. vireyteen ja keskittymiseen.

Kodissa suositaan yleensä lämmintä valoa eli 2700-3000 K. Lämpimän sävyinen valo muistuttaa ilta-auringon valoa. Varsinkin oleskelutiloissa ja makuuhuoneessa lämmin valo rauhoittaa, rentouttaa ja valmistaa lepoon.

Viileä valo on omiaan, kun vaaditaan keskittymistä ja energiaa. Kirkas, 4000 K valosävy sopii loistavasti esim. keittiön välitilaan, työhuoneeseen ja muihin tiloihin missä työskennellään tarkasti. Viileässä, lähes valkoisessa valossa värisävyt toistuvat puhtaina ja voimakkaampina kuin lämpimässä valossa.

Usein huoneen valon väriä halutaan vaihdella tilanteen mukaan. Tällöin kannattaa panostaa valaisimiin ja lamppuihin joidenka valon väriä voi säätää (esim. älyvalaistus). Helpoin tapa muokata tilan valon väriä on valita esim. pöytä- ja jalkalamppuihin 2700-3000 K lamput ja yleisvalaistukseen viileämmän sävyn. Näin voi tunnelmoida lämpimässä valossa sammuttamalla yleisvalaistuksen ja sytyttämällä muut valaisimet.

Värilämpötila 3000 K
Värilämpötila 3000 K
Värilämpötila 4500 K
Värilämpötila 4500 K
Värilämpötilakaavio (kelvin)
Värilämpötilaltaan 4500 K LED-valaisimet keittiössä
Värilämpötilaltaan 4500 K LED-valaisimilla keittiön yleisvalaistus on raikas ja valkoiset pinnat korostuvat.

Usein kysyttyä LED-valoista

LED-polttimot

Voiko LED-polttimoita käyttää ulkona?
Kyllä, LED-polttimo toimii loistavasti ulkona. Valaisimen pitää olla ulkokäyttöön suunniteltu.
Sopivatko LED-lamput tavallisiin lampunkantoihin ja valokalusteisiin?
Kyllä. LED-lamput sopivat pääosin kaikkiin lampunkantoihin ja valokalusteisiin.
Toimivatko LED-lamput himmentimien kanssa?
Tiettyjä LED-lamppuja on mahdollista himmentää, mutta kaikkia ei. Varmista himmennettävyys tuotteen tiedoista ennen tilausta.
Kuinka paljon energiaa LED-lamppu kuluttaa?
LED-lamput kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin aikaisemmin käytetyt hehkulamput ja halogeenit. Esimerkiksi 5 watin MR16 LED-lamppu kuluttaa vain viidesosan siitä mitä vastaava 25 watin halogeenilamppu.
Ovatko LED-lamput kalliita?
LED-lampuissa yleensä laatu kulkee käsi kädessä hinnan kanssa. Huomioi LED-lamppua ostaessasi, että halvemmissa lampuissa saattaa käyttöikä olla lyhyempi kuin kalliimmissa ja laadukkaammissa tuotteissa. Laadukas LED-polttimo on investointi, joka maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöikänsä vuoksi.
Ovatko LED-lamput ympäristöystävällisiä?
Kyllä. LED-lamput ovat markkinoiden energiatehokkaimpia valonlähteitä. Ympäristöystävällisyys muodostuu LED-lamppujen energiatehokkuudesta ja pitkästä käyttöiästä.
Sisältääkö LED-lamput elohopeaa?
LED-lamput eivät sisällä elohopeaa ja täyttävät tiukan vaarallisten aineiden direktiivin Restriction of Hazardous Substances Directive (RoHS).

LED-valonauhat

Voiko LED-nauhan asentaa kosteaan tilaan?
LED-valonauhoista IP65 mallia (suojattu silikonipinta) voi asentaa myös kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuone, keittiön vesipisteiden päälle sekä ulkotiloihin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että nauha ei ole täysin vesitiivis, joten sitä ei suositella suoraan upotettavaksi veteen (esim. kylpytynnyrin sisäpuolelle). Kaikki liitoskohdat on suojattava esim. kutistesukalla tai liitokset on tehtävä siten, etteivät ne alistu kosteudelle.
Voiko LED-nauhaa jatkaa ja kuinka pitkäksi?
LED-nauhan jatkaminen onnistuu käytännössä loputtomiin. Tehon kannalta on kuitenkin suositeltavaa, että yli 10 m nauha-asennuksiin käytetään kahta tai useampaa muuntajaa, sillä nauhan pituus aiheuttaa tehohäviötä. Vaihtoehtoisesti yli 10 m asennuksissa virran syöttö voidaan jakaa useampaan kohtaan nauhaa (esim. 15 m nauhassa joka nauhalle oma syöttö). Muuntajat voidaan laittaa asennuksen väliin tai molempiin päihin. Lue lisää LED-valonauhan asennuksesta.
Tarvitseeko LED-valonauha erillisen asennusalustan tai listan?
Asennuksessa ei ole pakko käyttää erillistä asennusalustaa tai listaa. Teippi kiinnittyy puhtaaseen pintaan todella hyvin. Jäähdytyksen takia suurempi tehoisia (9,6w/m ja 14,4w/m) nauhoja on hyvä asentaa listaan. Asennuslistalla saat jäljestä myös todella tyylikkään. Lue lisää LED-valonauhan asennuksesta.
Miten LED-nauha toimii ulkona?
LED-nauha toimii hyvin ulkotiloissa, koska LED syttyy välittömästi. Toimintalämpötila soveltuu aina -40 asteeseen asti. Muista valita ulkokäyttöön IP65 suojattua LED-nauhaa sekä varmista kytkentöjen vesitiiveys ulkokäytössä. Jos epäröit, kysy lisää sähköalan asiantuntijalta.
Millä valonauha kiinnitetään?
Nauhan pohjassa on 3M-teippi, jolla nauha kiinnitetään. Et tarvitse erillisiä kiinnikkeitä. Muista kiinnittää nauha mahdollisimman puhtaaseen ja kuivaan pintaan, jotta teippi tarttuu hyvin. Nauhan kiinnitys on siis todella helppoa ja vaivatonta. Lue lisää LED-valonauhan asennuksesta.
Voiko LED-valonauhaa asentaa saunaan?
LED-nauhan asennus saunan lauteiden alapuolelle on periaatteessa täysin mahdollista. Muistathan, että kaikki kytkennät ja mahdolliset jatkoliitokset tarvitsee suojata erityisen tarkasti! Saunan kattoon LED-nauha asennus ei ole suositeltavaa, koska lämpötila aiheuttaa käyttöiän lyhentymistä. Saunaan suosittelemme erityisesti LED-saunavalosarjoja.
Miten keittiön välitilan ja/tai kaapiston yläpuolen valaistus kannattaa toteuttaa?

Keittiössä kannattaa muuntaja ja kytkennät sijoittaa kaapiston yläpuolelle, josta niitä on helppo jatkossa päästä tarkistamaan ja tekemään mahdollisia muutoksia. Uudiskohteessa kannattaa aina tuoda 230V-sähkövirta kaapiston päälle keittiön valaistuksen jakorasialta, jotta valmius asennukseen on, vaikka se ei olisikaan mielessä rakennusvaiheessa.

Pinta-asennettava himmennin on helppo kytkeä vaikka kaapiston reunaan kiinni ja kaukosäädin ohjattava himmennin taas halutessaan vaikka kaksipuolisen teipin avulla haluttuun paikkaan. Kun käytät himmennintä, voit lisätä erillisen kytkimen himmentimen ja nauhan väliin. Tällöin päälle/pois kytkentä onnistuu normaalista katkaisimesta, mutta himmennys on myös mahdollinen himmentimestä/kaukosäätimestä.

Jos asennat eri tehoisia nauhoja kaapiston ala- ja yläreunaan, suositellaan alareunaan tehokkaampaa nauhaa. Usein valoa tarvitaan enemmän työtasolla. Kaapistojen päällä käyttötarkoituksena on tavallisesti epäsuora, tunnelmaa luova valaistus.

Mikä on oikean tehoinen LED-nauha eri kohteisiin?

Nauhan tehon valinta on hyvin paljon makuasia. Jos haetaan tunnelmaa normaaleissa tiloissa (huonekorkeus alle 3 m) 4,8w/m nauha on toimiva ratkaisu. Jos halutaan selkeää työvaloa keittiön kaapiston alle tai tilassa on muuten vähän yleisvalaistusta, suositellaan käyttämään tehokkaampia 9,6w/m tai 14,4w/m valonauhoja.

Terassille halutaan yleensä kulku- ja tunnelmavaloa ja 4,8w/m toimii siihen käyttöön hyvin. Esittelytilat, korkeammat huoneet, neuvottelutilat ja messuosastoille nauhan tehoksi kannattaa valita 9,6w/m tai 14,4w/m, koska valoa voi halutessaan himmentää, mikäli se on liian kirkas. Parempi kuitenkin, että valotehoa on riittävästi, mikäli sille on tarvetta.

Mikä on LED-nauhan valoteho verrattuna loisteputkeen?

Karkeasti arvioituna

 • 60 cm putken (18W) korvaamiseen riittää n. 0,9-1,4 m 14.4 W LED-nauhaa loisteputkivalaisimesta ja käytetystä nauhan värilämpötilasta riippuen.
 • 60 cm putken (18W) korvaamiseen riittää n. 2,5-3,5 m 4.8 W LED-nauhaa loisteputkivalaisimesta ja käytetystä nauhan värilämpötilasta riippuen.
 • 120 cm putken (36W) korvaamiseen riittää n. 2,4-3,8 m 14.4 W LED-nauhaa loisteputkivalaisimesta ja käytetystä nauhan värilämpötilasta riippuen.
 • 120 cm putken (36W) korvaamiseen riittää n. 6,7-12,6 m 4.8 W LED-nauhaa loisteputkivalaisimesta ja käytetystä nauhan värilämpötilasta riippuen.

LED-saunavalot

Onko saunavalopaketeissa mukana muuntaja?
Yleensä LED-saunavalopaketeissa on mukana kaikki mitä saunan valaistukseen tarvitaan, eli LEDit, muuntaja, johdot ja liitinrasia. Tarkistathan tuotteen tiedoista toimitussisällön ennen tilaamista.
Toimiiko saunan LED-sarjat saunan katossa?
Suosittelemme käyttämään saunan LED-sarjoja saunan lauteissa, joissa lämpötila pysyy alle 85 asteen. Mikäli sarjoja käytetään saunan katossa, se voi vaikuttaa saunavalosarjan käyttöikään alentavasti
Voiko saunavalosarjan asentaa muualle kuin saunaan?
Kyllä. Saunasarjoja käytetään paljon kohdevaloina, tunnelmavaloina ja tähtitaivaina esim. lasten huoneissa ja pesuhuoneissa.
Voiko saunavalosarjaa himmentää?
FTLIGHT-saunavalojen himmennys onnistuu erillisellä 12V DC -himmentimellä.
Voiko saunavalosarjan muuntajan vaihtaa?
Emme suosittele muuntajan vaihtoa.

LED-loisteputket

Tuleeko LED-loisteputkien mukana sytytin?
Kyllä, jokaisen LED-loisteputken mukana on oma sytytin.
Mitä tarkoittaa PF-arvo?
ERP-standarin mukaan yli 25W LED-valaisimilla pitää PF-arvon (tehokerroin) olla yli 0,9. Esim. 22-23W LED-loisteputkissa PF-arvo voi olla 0,5-0,9 ja tämä kannattaa huomioida valittaessa putkea. Useissa FTLIGHT LED-loisteputkien PF-arvo on 0,95 eli tehonhäviö on erittäin pieni.
Mihin LED-putkien käyttöikä perustuu?
Yleisimpien elektronisten komponenttien käyttöikä on 50 000 tuntia mikä rajoittaa LED-loisteputken käyttöikää kokonaisuudessaan. Itse LEDien käyttöikä saattaa olla huomattavasti korkeampi.
Toimiiko LED-loisteputket vanhoissa valaisinrungoissa?
Kyllä ja ei. Suosittelemme vaihtamaan LED-loisteputkille uudet valaisinrungot, jotka suositeltu LED-putkia varten. LED-putket toimivat pääsääntöisesti kuitenkin normaaleissa valaisinrungoissa, joissa ei ole elektronista liitäntälaitetta.
TILAA UUTISKIRJE JA SAAT 10 € ALENNUSKOODIN

Alennuskoodi on voimassa yli 100 € tilauksille. Jatkossa saat ajankohtaiset kampanjat ja erikoistarjoukset suoraan sähköpostiisi.
Saman saat kalliimmalla muualta.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.

Joillekin myymillemme tarvikkeille rahti määräytyy toimitusosoitteen postinumeron ja toimitettavan määrän mukaan. Kerro meille siis ensin postinumerosi, niin voit sen jälkeen lisätä tämän tuotteen ostoskoriin. Voit määritellä rahtilaskentaan käytettävän postinumeron tässä:
Postinumero