Huhtikuun haukatut hinnat vielä: OSTA NYT, MAKSA VASTA ELOKUUSSA! Svealta nyt 4kk korotonta maksuaikaa!
Aki Linnanahde - Piha ja terassi

Aki Linnanahteen rintamamiestalon uusi terassi on omiaan rentoon mökkeilyyn

Juontaja Aki Linnanahteen kesäkoti koki huikean muodonmuutoksen, kun 40-luvulla rakennetun rintamamiestalon kellariin toteutettiin iso sauna- ja kylpyhuoneremontti. Tämä kuitenkin vaati mittavia kaivuutöitä ja vanhan talon piha joutui kokemaan kovia remontin aikana.

Piha saatiin kuitenkin remontin yhteydessä toimivammaksi ja perheen toivomat terassi, ulkoporeallas ja pergola pystyttiin toteuttamaan rintamiestalon henkeä kunnioittaen. Remontti ei valmistunut itsestään vaan siinä vaadittiin Akin vaimon, anopin ja muun perheen lisäksi liuta ammattilaisia. Mukana matkassa oli myös Taloon.comin suurenmoinen tuotevalikoima ja laatubrändit!

Suunnittelu | Kulku terassille | Terassi ja pergola | Valaistus | Remontti on valmis

Aki Linnanahteen - Pihasuunnitelma

Toiveita ja suunnittelua

Rintamamiestalon puutarhaa koristi kauniisti kaartuvat, vanhat omenapuut ja muutenkin tunnelma pihassa oli lempeä ja viihtyisä. Pihasta kuitenkin puuttui mukavaan oleskeluun ja ruokailuun tarvittavat alueet ja terassi. Sisustusarkkitehti Anne Elovaara teki Akin ja perheen toiveiden pohjalta suunnitelman, kuinka eri pihatoiminnoille saataisiin omat alueet.

Perheen toiveena oli ulkoporeallas, ruokailu- ja grillausalue, pergola sekä huoletonta terassialuetta oleskeluun. Omenapuut pitäisi ehdottomasti säilyttää. Suunnittelun punaisena lankana oli alkuperäisen puutarhan ja 40-luvun talon henkeä kunnioittava tyyli. Luonnolliset materiaalit ja värit kuuluivat tähän oleellisena osana. Puun ja kiven hyödyntäminen jatkuisi näin kellarikerroksen hulppeasta saunatilasta ulos puutarhaan. Lisäksi haluttiin pientä modernia vivahdetta, jotka tulivat valaisimien ja kalusteiden muodossa. Perinteisen ja modernin tyylin harmoniaa!

Alkuperäistä suunnitelmaa jouduttiin remontin edetessä muokkaamaan vanhan talon ja pihamaan remontoinnin laajuuden palastuessa Akille. Viemäröinnin uusiminen ja yllätykselliset kaivuutyöt laittoivat aikataulun ja budjetin uusiksi. Lisäksi ilmeni, että tontin vierustalla olevan viheralueen viereen ei saanut rakentaa ja tämä muutti osittain pergolan sijaintia, vaikuttaen myös terassiin. Akin työporukka ei kuitenkaan lannistunut muutosten ilmaantuessa, vaan kompromissit käännettiin voitoksi ja rakentajien ammattitaidolla lopputuloksesta tuli loistava!

Reikä seinään ja kulku kuntoon

Takapihalle suunnitellulle terassialueelle kulku oli hankalaa, sillä rakennuksen takana en ollut ovea ulos kellarikerroksen saunaosastoa lukuun ottamatta. Toiveissa oli sujuva kulku asuinkerroksesta ja keittiöstä terassille, joten päätettiin puhkaista ovelle aukko seinään ja rakentaa kunnon portaat alas terassialueelle.

Rakennepiirustusten yhteydessä selvitettiin portaiden toteutusta. Kun portaat eivät ole katettu tai niissä ei ole lämmitystä, rakennusmääräysten mukaan niistä pitää tehdä erittäin loivat. Kohteessa portaat nousevat verrattain korkealle ja pihassa ei ollut tilaa tarpeeksi loiville puuportaille. Näin päädyttiin betoniportaisiin, joissa on lämmityskaapelit.

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Rappusten perustukset
Portaita varten tehtiin kunnon perustukset, jotta routa ei pääse liikuttelemaan ja vahingoittamaan rakennetta.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Rappusten rakentaminen
Rappusten harkkorakenne on valmis ja seuraava vaihe on puuosien rakentaminen. Tämän jälkeen puhkaistaan aukko seinään uudelle ovelle.

Portaiden runko muurattiin harkoista ja täytettiin betonilla. Betonilla tasoitetut porrasaskelmat eivät ole liukkaat sateellakaan ja lämmitys takaa turvallisen kulun myös talviaikaan. Portaiden seinämä tasoitettiin ja maalattiin saman väriseksi talon sokkelin kanssa. Uudeksi oveksi valittiin talon henkeen sopiva Kaskipuun UPL1 Thermo -mittatilausovi. Ovesta pääsee nyt kätevästi ruokailuhuoneeseen ja keittiöön, ja bonuksena portaiden alle saatiin mukavasti varastotilaa.

Oven ja rappusten rakentaminen oli kallis ja työläs projekti, mutta Aki ja perhe ovat lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Toteutus on viihtyvyyden kannalta todella tärkeä – Akin mielestä joka euron arvoinen! Portaiden ansiosta terassi on nyt sujuvasti tavoitettavissa. Laadukas ja hyvin suunniteltu toteutus varmisti sen, että portaat näyttävät nyt kuuluvan taloon eivätkä irralliselta, jälkeen rakennetulta osalta. Tässä hyvän suunnittelun merkitys korostuu!

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Ulkoportaat rintamamiestaloon
Kätevä ja turvallinen kulku terassille toteutettiin tukevilla, harkoista muuratuilla portailla.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Portaat terassille
Portaiden alta kuljetaan saunaan ja kylpyhuoneeseen. Portaiden alle saatiin lisäksi hyödyllistä säilytystilaa.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Kaskipuun mittatilausovi mökille
Kaskipuun UPL1 Thermo -mittatilausovi on ulkonäöltään perinteinen, mutta ominaisuuksiltaan moderni. Se pitää kovimmankin viiman poissa sisätiloista
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Tyylikkäät betoniportaat
Portaat ja uusi ovi istuvat loistavasti miljööseen – kuin ne olisivat aina olleet siinä!

Talon viereen toteutettiin veikeä liuskekivipolku, jotta etu- ja takapihan välinen kulku olisi sujuvaa. Materiaalina käytettiin Majakiven Kavalan-liuskekiveä. Lisäksi hyödynnettiin siellä täällä tontilla ennestään olleita, vanhoja liuskekiviä. Vuosikymmenien ajan käytetty liuskekivi sopii erinomaisesti juuri perinteisten pihojen oleskelualueille ja poluille.

Vanhat liuskekivet erosivat jonkin verran sävyltään uusista, joten polun rakentajat päättivät toteuttaa liukuväriefektin: polun väri muuttuu etupihalle siirryttäessä kauniisti ja harmonisesti. Ennen polun rakentamista alueelta poistettiin vanha, savinen maa-aine n. 20 cm syvyydeltä. Tilalle ajettiin mursketta, jotta ladottavat liuskekivet pysyisivät paikallaan maan routiessa. Tämän päälle levitettiin kivituhkaa n. 5 cm kerros, jonka päälle asennettiin liuskekivet. Kivituhkaa käytettiin myös liuskekivien väleissä.

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Majakiven liuskekivipolku
Majakiven Kavalan-liuskekivestä tehtyä polkua on mukava tepastella.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Valaistu liuskekivipolku
Hämärällä polun valaisee Eglon pollarivalaisimet.

Terassi lumoavien omenapuiden alle

Akin mökin takapihalle rakennettiin tilava, n. 65 m² terassi Cent Pauha -terassilaudasta. Terassin alle tehtiin sorapohja ja runkopuut tuettiin betonilaattojen päälle. Terassin oheen rakennettiin tilava Palmako Nova -pergola, jossa voisi viettää aikaa myös sadepäivinä. Pergolan alle tehtiin kunnon routaeristys ja perustuksen valettiin betonista. Tämä ei olisi ollut välttämätöntä, mutta Aki halusi varmistua, että pohja kestää myös mahdolliset pergolan muutostyöt tulevaisuudessa.

Terassille saatiin toteutettua erilaiset toiminnot fiksulla suunnittelulla ja tilankäytöllä. Aki ja perhe kauhisteli projektin edetessä, että miten kaikki suunnitellut toimet saatiin sijoiteltua terassille ilman, että siitä tulisi ahdas ja täyteen ahdettu. Aki luotti kuitenkin sisustusarkkitehti Annen näkemykseen ja ammattitaitoon, ja se kannatti. Vaikka terassilla onkin ”kaikkea”, sitä on juuri sopivasti. Terassi ei ole ahtaan oloineen vaan kodikas, toimiva ja viihtyisä.

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Kaivuutyöt puutarhassa
Viemäröinnin uusimisen yhteydessä koko piha piti kääntää kirjaimellisesti ympäri. Tontilla käytettiin vain pieniä kaivinkoneita, jotta vanhat omenapuut eivät vahingoittuisi.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Terassi
Noin 65 m² terassille mahtuu hyvin kahdeksan hengen ruokaryhmä, tulipaikka, pergola ja paljon muuta.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Pergola terassille
Pergolassa makoilu on nyt Akin lempipuuhaa mökillä – saunomisen lisäksi!
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Pergolan sisustus
Sisustamisella saadaan moderniin grillikatokseen perinteinen tunnelma. Palmako Nova -pergolarakennus on sisustettu vanhoilla esineillä ja tekstiileillä.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Cent Pauha -terassilauta
Terassissa käytettiin kotimaista Cent Pauha -terassilautaa, joka on käsitelty kauniin harmaan sävyiseksi vesiohenteisella Teknoshield 4015-00 puuöljyllä. Laudan kevyesti harjattu pinta ei ole sateellakaan liukas.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Terassin uusiminen
Piharemontin yhteydessä myös etupihan terassi uudistettiin.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Isot ruukut terassille
Näyttävät, Petteri Wiimaan suunnittelmat GrillSymbolin Sisters -ruukut viimeistelevät terassialueen.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Tulisija terassille
Viihtyisä tulipaikka mahdollistaa tunnelmoinnin ja makkaranpaiston. GrillSymbol Piazza -ulkotulisijat valmistetaan säänkestävästä Cor-Ten-teräksestä. EcoFurn-lepotuoleissa voi huoletta unohtua tuijottelemaan tulta.

Poreita ja pulahduksia kallion huomassa

Ulkoporeallas oli Akin perheelle yksi pihan tärkeimmistä hankinnoista. Kesäkoti ei sijaitse vesistön välittömässä läheisyydessä, mutta vesielementtiä kuitenkin kaivattiin. Ulkoporealtaan hankkiminen kotioloihin ei perheelle ole mahdollista, mutta vapaa-ajan asunnolla se on osa rentoutumista ja lomailua.

Ulkoporealtaan paikka löytyi upean kallion kainalosta, ison terassialueen välittömästä läheisyydestä. Akin valitsemassa Aresso Lucca -ulkoporealtaassa on kolme istumapaikkaa ja kaksi makuupaikkaa. Altaan 38 suutinta mahdollistava rentouttavat poreet ja automaattinen jäätymisenestojärjestelmä takaa turvallisen käytön myös talviaikaan.

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Aresso-ulkoporeallas
Ulkoporealtaan alle laitettiin 30 cm soraa ja 10 cm Finnfoam-routaeristelevy. Taloon.comin Asennuspalvelu laittoi altaan toimintakuntoon, jonka jälkeen Aki pääsi testaamaan poreita.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Terassiin upotettu ulkoporeallas
Aresso Lucca- ulkoporeallas upotettiin terassiin ja sijoitettiin suojaiseen paikkaan kallion viereen. Altaasta voi halutessaan nauttia myös tulisijan loimusta.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - S-Bar-kylmäjuoma-automaatti
Kun kuumissa poreissa tulee jano, S-Bar-kylmäjuoma-automaatti on juuri sopivasti käden ulottuvilla!
Aki Linnanahteen mökkiremontti - S-Bar-kylmäjuoma-automaatti
S-Barin kylmäjuoma-automaatilla varusteltu penkki voidaan siirtää sinne missä janoiset kulloinkin viettävät terassilla aikaa.

Tunnelmallisesti ja turvallisesti valaistu puutarha

Valaistukseen kiinnitettiin suunnittelussa erityisen paljon huomiota. Valoilla piti saada piha turvalliseksi ja tunnelmalliseksi. Päädyttiin toteuttamaan erilaisia valopisteitä tunnelma edellä. Tontilla ei ollut ennestään kunnon pihavalaistusta, joten uusia pihavaloja varten jouduttiin vetämään paljon sähköä. Samalla suunniteltiin sähköt myös ulkoporealtaalle ja muille pihan sähkölaitteille. Valaistus toteutettiin laadukkailla Eglo-ulkovalaisimilla ja suunniteltiin muunneltavaksi eri tarpeiden mukaan.

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Seinävalaisimet rintamamiestaloon
Tyylikkäät Eglo Sakeda -ulkoseinävalaisimet tuovat ripauksen modernia ilmettä perinteiseen rintamamiestaloon.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Riippuvalaisin ulos
Hämärän saapuessa Eglo Alamonte -ulkoriippuvalaisin luo tunnelmaa pergolaan.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Eglo Sakeda -pylväsvalaisimet
Eglon pollarivalaisimet valaisevat askeleet ja ympäristöä sopivasti. Maapiikkivalaisimilla korostetaan kauniisti upeaa kalliota ja kasvillisuutta.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Terassiin upotettavat valaisimet
Etupihalla terassiin upotetettiin Eglo Tronto -maavalaisimia.

Urakka on valmis ja nyt on luvassa huoletonta mökkeilyä

Akin mökkipiha on vihdoin valmis – ja lopputulos on mitä mainioin! Jos pergola on Akin lempipaikka pihamaalla, muu perhe julistaa ulkoporealtaan suosikkikohteekseen: se on juuri sellaista luksusta mitä mökillä kaivataan ympäri vuoden. Terassialue on osoittautunut perheen tarpeisiin sopivaksi ja viihtyisäksi. Kesän koitettua se on aktiivisessa käytössä! Pihamaalla pysyi säästettyjen omenapuiden ja muun kasvillisuuden ansiosta 50-luvun puutarhatunnelma – vaikkakin puiden välissä kaivaminen olikin haasteellista.

Aki paljastaa päiväkirjassa tuntemuksiaan nyt, kun urakka on vihdoin saatu päätökseen. Juontajan vinkit samanlaisesta projektista haaveilevalle ovat yksinkertaisia: panosta suunnitteluun ja ammattilaisiin. Vanha talo ja sen tarjoamat yllätykset vaativat kompromisseja ja pitkää pinnaa, mutta lopputulos on usein kaiken sen vaivan arvoista.

Aki Linnanahteen mökkiremontti - Gardena-robottiruohonleikkuri
Gardenan robottiruohonleikkuri aloitti työt Akin mökkipihalla. Nurmikko on kylvetty ja kohta robotilla on voikukkien lisäksi mukavasti hommaa.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Gardenan kasteluvälineet
Jotta juuri kylvetty nurmikko kasvaisi hyvin ja vihertäisi mahdollisimman pian, pitää Akin virittää myös Gardenan sadetin ja muut kastelulaitteet kuntoon.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Kaasugrilli mökille
Kobe Style Platinum -kaasugrilli on Akin terassilla ruokahuollon kulmakivi. Neljän polttimon ja sivukeittimen laatugrillissä valmistuu sapuskat isommallekin porukalle.
Aki Linnanahteen mökkiremontti - Kekkilän Kotipompostori
Akin mökillä kompostointi käy kätevästi Kekkilän Kotikompostorilla. Tyylikäs kompostori ei erotu miljööstä ja soveltuu biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin.
Aki Linnanahde - Mökkiremontti

Akin remontissa mukana:

Asennuspalvelu Pukkila Grohe Cent Aresso Kekkilä Kaskipuu Mondex Majakivi Stala Hietakari GrillSymbol Eglo Gardena Weber Unidrain S-Bar
TILAA UUTISKIRJE JA SAAT 10 € ALENNUSKOODIN

Alennuskoodi on voimassa yli 100 € tilauksille. Jatkossa saat ajankohtaiset kampanjat ja erikoistarjoukset suoraan sähköpostiisi.
Saman saat kalliimmalla muualta.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.

Joillekin myymillemme tarvikkeille rahti määräytyy toimitusosoitteen postinumeron ja toimitettavan määrän mukaan. Kerro meille siis ensin postinumerosi, niin voit sen jälkeen lisätä tämän tuotteen ostoskoriin. Voit määritellä rahtilaskentaan käytettävän postinumeron tässä:
Postinumero